Profesjonalna produkcja kremów spożywczych

 

Restauracje, lub firmy specjalizujące się w przygotowywaniu wąskiego menu, muszą mieć dobrze zorganizowaną pracę w kuchni, aby zdążyć na czas z daniami. W niektórych punktach gastronomicznych w dużych ilościach schodzą  kremy, lody, czy budynie, które są wykonywane na miejscu.

Jak wykorzystać maszynę do produkcji kremów?

maszyna do produkcji kremów spożywczychFirmy produkujące żywność na dużą skalę, muszą mieć odpowiednie urządzenia do gotowania potraw. Wiele produktów w restauracjach przygotowuje się na bieżąco w dużych ilościach na przykład na uroczystość weselną. Jeżeli kucharze nie mają specjalnej maszyny do kremów, to nie zdążą zrobić lodów, zup kremowych, czy wszelkich musów. Maszyna do produkcji kremów spożywczych jest niezastąpiona przy produkcji kremowych produktów na dużą skalę, czyli na przykład kilka, kilkanaście litrów sosu. Urządzenie jest wyposażone w duży kocioł wykonany ze stali kwasoodpornej, która może być stosowana w przygotowywaniu żywności. W środku znajduje się mieszalnik z specjalnymi łopatkami zbierającymi, które zapobiegają przywieraniu kremów do ścian naczynia i jego przypalaniu. Produkty znajdujące się w środku można podgrzewać do temperatury od trzydziestu do nawet stu sześćdziesięciu stopni Celsjusza, dzięki elektrycznie sterowanemu panelowi. Możemy w maszynie ustawić czas przez jaki ma się mieszać i podgrzewać masa, dzięki zamontowanemu timerowi. Ogrzewanie zawartości odbywa się poprzez olej grzewczy znajdujący się między dwoma ściankami kotła. Jest to bardzo przydatne urządzenie.

Wszelkie musy, słodkie kremy, czy sosy są każdego dnia przygotowywane przez wielu kucharzy. Jeżeli musimy każdego dnia przygotować kilka litrów sosu, to lepiej się zaopatrzyć w specjalną maszynę, która większość pracy wykona za nas. My musimy jedynie wrzucić do środka składniki.