Zastosowane zdrowego żytniego kwasu chleboweg

 

Zakwas chlebowy znany jest Słowianom od wielu wieków, nie tylko w naszym kraju. Jego smak przyciągał mieszkańców Rosji, Ukrainy i Białorusi. Z czasem został wyparty przez słodzone i barwione napoje i stał się nowością na rynku spożywczym.

Właściwości żytniego kwasu chlebowego

zdrowy żytni kwas chlebowyZakwas chlebowy to napój o charakterystycznym smaku, wytwarzany z żytniego lub razowego chleba na zakwasie z dodatkiem cukru i owoców. Ma bursztynowy kolor i słodko-gorzki smak. Posiada oryginalny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Ten wyjątkowy napój jest bogaty w witaminy i minerały, zwłaszcza te z grupy B. Doskonale gasi pragnienie, a ponadto wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Wzmacnia organizm, poprawia krążenie krwi i pozytywnie wpływa na metabolizm. Spożywanie kwasu żytniego chlebowego obniża poziom cholesterolu we krwi. Przyczynia się do poprawy metabolizmu, dlatego jest polecany osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, poprawia odporność, chroni przed wieloma chorobami oraz obniża poziom tzw. złego cholesterolu, przyczyniając się tym samym do zapobiegania miażdżycy i chorób serca. Zakwas chlebowy to zdrowa alternatywa dla słodkich napojów gazowanych, które zawierają cukry i konserwanty. Kupując gotowy zdrowy żytni kwas chlebowy zawsze należy sprawdzić, czy nie zawiera on zbędnych konserwantów i barwników. Kwas chlebowy może być wykorzystywany do wypieku różnego rodzaju pieczywa, w tym chleba na zakwasie, żytniego i razowego.

Może być również stosowany do wyrobu ciasta na pizzę i innych rodzajów ciasta. Ponadto kwas chlebowy może wydłużyć okres przydatności chleba do spożycia, zapobiegając rozwojowi pleśni.  Ten niedoceniony napój ma wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto dodać go do swojej diety.